Bookshop

"Literature is a luxury; fiction is a necessity."

G. K. Chesterton

 

Boghandlens hensigt er at præsentere et bredt geografisk udvalg af forfatterskaber. Forfattere hvis værker ellers sjældendt når de danske reoler. En stor del af bøgerne vil således være på engelsk, fiktionen vil være altoverskyggende og der vil blive plads til både det sære, det spektakulære & det seriøst sælgende.


 

Anmeldelse af Jorge Luis Borges, Fictions (1944).

 
Glem galskaben og det uudkommelige i lange værker, der hovedsaligt efter 500 sider hviler på tre gode pointer. Borges Fiktioner er korte og distinkte versioner af verdenslitteratur, og der er rigtigt meget at komme efter, hvis man vil det.

 

Den ensformige remse:

 
Fiktioner består af 20 korte fortællinger, der spænder over en bred kam af emner. Der er detektivhistorier, megamanske drømmehistorier, satire, psykologiske og psylosobin-psykotiske fantasihistorier. Autoriteten indenfor litteraturhistorien putter J. L. Borges som en af grundlæggerne af genren: Magisk realisme.
 
Den magiske realisme er litteratur, der skildrer en ambrosisk eller mirakuløs virkelighed. Genren, der er en latinamerikansk specialitet ejer en længsel efter det fremmedartede og det sanseoverskridende. Magisk realisme er en umiddelbar pendant til den engelske fantasigenre, hvor J.J. Tolkien var grundlæggeren.  Kimen i magisk realisme er som fantasigenren en kobling mellem virkelighedsgengivelse og fantasi.

 

Et spadestik dybere:

 

Det er nogle fællestræk i alle de korte historier i Fictions. Der er ingen repeterede lange landskabsbeskrivelser og kun et absolut minimum af indkogt følelsesævl. Historierne er skrevet ud fra et stringent filosofisk princip, det betyder: At fiktionerne er skåret ind til benet. Ockhams barberblad er det gældende litterære metodologiske princip. Intet er givet, alt er mangetydigtog fortolkningsparat.
 
J.L. Borges slår an i litterære konventioner i en afklaret og ironisk stil. Fortællingerne konfronterer læseren med selvets mystik i noget der minder om filosofiske meditationer. De metafysiske problematikker er en blanding af engelsk solipsisme, skepticisme og tysk idealisme. ERGO: Virkeligheden skal ses som en mulig fortolkning!
 

Knudepunktet via indbildningskraften:   
 

Fortællingen ”The Lottery of Babylon” beskriver en mystisk by, hvor alle menneskelige aktiviteter er dedikeret til et snart altopslugende lotteri, der styres af virksomheden: ”the company”. Lotteriet er selvfølgelig en metafor for tilfældighederne i ens liv, men her begynder J.L. Borges at vende perspektivet. Lotteriet forløber først som vi kender det i dag: Chancerne for at vinde er minimale, men der er en vinder. Realismen er opretholdt. Det magiske bliver introduceret via en gradvis forlængelse af konceptet lotteri. Grænserne for begrebet som vi kender det udviskes. Der bliver indført en straf, større gevinster og til sidst deltagelsestrang for alle – bortset fra eliten.
 

Den illustrerer og bearbejder først en almen metafor til dens mest idémæssige abstraktion. Virksomheden der styrer lotteriet fjerner sig som en normal virksomhed. Den bliver ”top hemmeliggjort” og sandheden bliver skjult for pøblens uvidende blikke. Virksomheden og lotteriet er nu en allegori for en herskende systemteori, ideologi eller et skridt mod en almægtig og alvidende Gud. Essensen af denne fortælling gentager sig også lidt i The Library of Babel.
 
The Lottery of Babylon stiller derved i sin radikalitet, et væsentligt og urgammelt spørgsmål: Hvad er meningen med livet og hvordan acceptere vi højere autoriteter? Det er knudepunktet. Min indbildningskraft kunne nemt have fortolket den i andre retninger eksempelvis som en forbrugeristisk kritik af det kommercielle verdensbillede, formynderstaten (statan) eller en neomarxistisk kapitalisme kritik. J.L. Borges fortællinger er derved mest afgjort af dem der læser dem. 

 
Jeg vil klart anbefale J.L. Borges fortællinger. De kan være svære at forstå ved første gennemlæsning, men der er noget at komme efter. Så er du advaret!
 

 

 

 

"Digte med nosser - Et december bekendtskab"

 

 

af Mia Thiesen

 

 

Jørgen Dissing Nørgaard's " Præst Pissemand"

 

Forfatter Jørgen Dissing Nørgaard kan rigtig mange ting. Han er født i 1970, vokset op på Mors og af uddannelse er han cand. mag i dansk og filosofi. Derudover har han dog også været professionel håndboldspiller og landbrugsmedhjælper, selvom det nu er litteraturen, der tilsyneladende fylder mest i hans hverdag, hvor han sidder som litteraturformidler på Københavns Hovedbibliotek.

 

”En fortælling om Poul Justesens trinvise undergang, fortalt i digte.”

Den indledende sætning i Jørgen Dissing Nørgaards digtsamling Præst Pissemand lægger ikke ligefrem op til munter læsning. Og samtidigt støder betydningen af denne sætning frontalt sammen med det umiddelbare indtryk, man får at titlen. Titlen, der mest af alt minder om et barns infantile og lidt latterlige forsøg på verbalt at forarge de voksne. Men måske er det netop det banale og latterlige i et menneskes undergang, der lægges vægt på. Eller måske er det forståelsen for, at det umiddelbart banale er det, der viser sig at være mest betydningsfuldt.

 

Digtene præsenterer et bredt udsnit af hverdagens små og store problemer sammensat af masser af religiøse hentydninger, legen med ord, udtryk, sange, vers, rim og officielle breve til borgmesteren.

 

Poul Justesens trinvise undergang er langt dybere forankret i menneskelivets symbolske og betydningstunge ”almindeligheder”, end man bemærker ved første gennemlæsning.

 

April 2009

Månedens Bekendtskab

David Foster Wallace

(1962 – 2008). Født i Ithaca, New York. Blev i 1987 med udgivelsen af sin første roman, “The Broom of the System”, overnight udråbt som arvtager til traditionen fra litterære giganter som DeLillo og Pynchon. Udgav siden den 1079 sider lange kultromanen ”Infinite Jest”, samt essays og noveller inden han den 12. september 2008 hængte sig på sin gård i Claremont, Cal.

Hans romaner og noveller hudfletter med gnistrende satire og oprigtig kærlig ironi i det amerikanske samfunds dårskaber & afhængighed. Stilen er hæsblæsende, eksperimenterende, encyklopædisk, ofte polyfonisk, altid udfordrende, men aldrig prætentiøs. It’s a ride!

“Wallace’s theme is addiction: to drugs, to death, to entertainment. His compulsive style mixes erudite and slacker jargon, pseudoscience and urban slang (often in the same sentence), and always in precise detail. Rousing prose breathes on to every page” - W.

Værker af David Foster Wallace

 

 

"The Broom of the System" (Roman, 139 kr.)

 

"Girl with Curious hair" (noveller, 119 kr.)

 

"Infinite Jest" (Roman, 159 kr.)

 

"A Supposedly Fun Thing I'll never Do Again" (Noveller 119 kr.)

 

"Brief interviews with Hideous Men" (novell. 119 kr.)

 

"Oblivion: Stories (Noveller, 119 kr.)

 

"Consider the Lobster (Essays, 119 kr.)

 

Marts 2009

 

Månedens Bekendtskab

 

Gilbert Sorrentino

 

(1929 - 2006). Født i Brooklyn N.Y. Startede i 1954 det litterære magasin NEON med bl.a barndomsvenen Hubert Selby Jr. Siden behørigt berømmet i Amerika for sit over 25 udgivelser store værk, som i dag står som en milepæl i den eksperimentale amerikanske litteratur.

 

Inspireret af irske modernister som Joyce, Beckett og Bryan O´Nolan (måske bedere kendt under sit nom de plume Flann O´brien) så han sig som i oposition til den amerikanske realistiske tradition og flirtede i flere værker åbenlyst med metafiktionen.

 

“ His writing ... was not academic or rarefied. It was humane and warm, touching and exact. Nor did it shrink from the scuzzy, the mean, or the cruel. … Sorrentino's fictions might appear disguised as improvisations, satiric masques, dirty jokes, or barroom boasts, but however brief, and however seemingly casual, they contain explosions of life. They start quick and they finish fast. Sorrentino's endings are sometimes as abrupt as those life gives us, like it or

like it not.

 

"n+1", June 5th 2006

 

Værker af Gilbert Sorrentino:

Something Said (Essays 109 kr.)

 

Pack of Lies - A Trilogy (Romaner, 129 kr.)

 

Aberration of starlight (Roman, 109 kr.)

 

Splendide-Hôtel (Roman,99 kr.)

 

Blue Pastoral (Roman, 109 kr.)

 

Red he Fiend (Roman, 99 kr.)

 

Steelwork (Roman, 109 kr.)

 

 

Februar 2009

 

Månedens Bekendtskab

 

Bohumil Hrabal

 

Født i Brno i det hedengangne Tjekkoslovakiet og sidenhen bosat i Prag. Anses som en af de vigtigste tjekkiske forfattere i det 20 århundrede. Hans romaner er oversat til 27 sprog her iblandt enkelte udgivelser på dansk. Gyldendal udgav i tresserne en håndfuld af hans noveller og i starten af halvfemserne var Forlaget Centrum så dejlig at udgive ”Jeg har serveret for den engelske konge” og Skarpt bevæbnede tog” Disse udgivelser er dog svært opdrivelige, så vi har igen tyet til de engelske udgaver.

 

Inspireret af fransk surrealisme og stream-of-consciouness-artisterne Joyce, Céline & Beckett, udviklede Hrabal sin egen særegne rablende og stærkt humoristiske stil. Han kalde selv denne stil for pabeni, hvilket kan oversættes til noget nær sludren. Og han sludrer fortrinligt!

...Hrabal kept his ear close to the Pub Table. He sat for hours in his favourite Prague establishment, The Golden Tiger, listening to beer-fed stories foam. Those who knew him recall a man who liked to pass himself off as a beer-drinker rather than a writer, content to sit silently and gather - the community´s generous beggar."

James Wood, London Review of Books

January 4. 2001

 

 

 

Værker af Bohumil Hrabal:

 

 

"In-House Weddings" (Noveller, 139 kr.)

 

"Too Loud a Solitude" (Roman, 119 kr.)

 

"Closely Observed Trains" (Roman, 139 kr.)

 

"I Served The King og England" (Roman 139 kr.)

 

"The Little Town Where Time Stood Still"

(Roman, 139 kr.)

 

"Pirouettes on a Postage Stamp"

(interview-roman 179 kr.)

 

"Total Fears: Letters to Dubenka (Breve 179 kr.)

 

 

 

 

 

 

Januar 2009

 

Månedens Bekendtskab

 

Roberto Bolaño

 

Roberto Bolaño Ávalos (1953 - 2003). Født i Santiago, Chile, siden bosat i Mexixo, El Salvador, Frankrig og Spanien. Har udgivet romaner, noveller & Poesi.

Bolaños værker kredser om den imminente og allestedsnærværende vold, der præger det moderne Latin Amerika og om kunstens rolle i forhold til virkelighedens og hverdagens gentagne grusomheder:

“what can it mean, he asks us and himself, in his dark, extraordinary, stinging novella “By Night in Chile,” that the intellectual elite can write poetry, paint and discuss the finer points of avant-garde theater as the junta tortures people in basements? … Part of Bolaño’s genius is to ask, via ironies so sharp you can cut your hands on his pages, if we perhaps find a too-easy comfort in art, if we use it as anesthetic, excuse and hide-out in a world that is very busy doing very real things to very real human beings”

Stacy D'Erasmo, The New York Times Book Review, February 24, 2008.

 

 

 

Værker af Roberto Bolaño

 

 

"2666" (roman, 299 kr.)

 

"Amulet" (roman, 139 kr.)

 

"By Night in Chile" (roman, 139 kr.)

 

"The Savage Detectives" (roman, 169 kr.)

 

"Nazi Literature in the Americas" (roman, 169 kr.)

 

 

"Distant Star" (kortroman, 139 kr.)

 

The Romantic Dogs" (digte,139 kr.)

 

"Last Evenings on Earth". (noveller, 139 kr.)

Underwood Ink. Ryesgade tredive A, Toogtyvenulnul. København N. Telefon +45 35 35 55 53.
Lav din egen hjemmeside med mono.net
"));